Taiteilijat O
fi en sv

Esimerkkejä työpajoista

Esineistä sanoiksi, sanoista kasseiksi

Lähtökohtana on kiinnostus yhteiseen suomen kieleen ja yhteiseen tekemisen kieleen, jossa asioiden ei tarvitse mennä tietyllä tavalla oikein. Leikimme yhdessä sanoilla ja kuvilla. Liikettä ja puhetta yhdistämällä hahmotamme omaa kehoa sekä erilaisia pintoja, muotoja ja värejä. Käytämme monipuolisia materiaaleja – helmiä, kimalteita, lankoja ja tekstiilivärejä. Sommittelemme, piirrämme, maalaamme, liimaamme ja ompelemme kuvioita omaan kassiin. Työpajan päättyessä olalla keikkuu retkikassi, kauppakassi, uimakassi, tarhakassi, kirjakassi…

"Tärkeää on yhdessäolo, rentoutuminen, lämpö, ilo ja leikkimieli. Innostava materiaalien käyttö inspiroi puolin ja toisin kumpaakin ohjaajaa. Oli ilo seurata osallistujien paneutumista työskentelyyn ja innostumista mielenkiintoisista materiaaleista ja yhteisestä tekemisestä.”
Ohjaajat kuvataiteilija Leena Illukka ja kirjailija Silja Järventausta.

Juhlat

Millaisia juhlia teillä vietetään? Mitä juhlaan tarvitaan? Juhlamieltä, ruokaa, astioita ja pöytäliinat. Aloitamme valmistelut suunnittelemalla kuva-aiheet keramiikkakuppeihin ja pöytäliinaan. Havainnollistamme kuvien pelkistämistä käyttämiimme tekniikoihin sopiviksi. Sen jälkeen leikkaamme kuppien kuvat siirtokuvaväriarkeista ja kuvioimme pöytäliinat kankaanpainotekniikoilla. Kielen opetus limittyy toimintaan. Merkitsemme käytettäviin välineisiin suomenkieliset sanat ja toistamme sanoja selkeästi. Työpaja huipentuu nyyttikesteihin yhteisen herkkupöydän äärellä.

”Ilmapiiri työpajassa oli innostunut. Kaikki osallistujat olivat aktiivisesti mukana. Aikuiset ja lapset suunnittelivat ja työskentelivät yhdessä.”
Ohjaajat keramiikkataiteilija Tiia Matikainen, tekstiilitaiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen ja kielenkääntäjä Anna Sidorova

Matka omaan maisemaan

Suunnittelemme ja valmistamme perheiden yhteistyönä värikkään ja hauskan pelin kankaalle maalaten. Tutustumme toisiimme erilaisten leikkien avulla, työskentelemällä yhdessä ja pelaamalla peliä. Opimme taiteellista ilmaisua, kädentaitoja sekä suomen kieltä. Pelit jäävät yhteistyötahojen käyttöön edistämään suomen kielen oppimista. Muistoksi osallistujille jää itse muovailtu pelinoppa, pieni tekstiilimaalaus oman kodin seinälle sekä uusia ystäviä.


”Ruut osasi omalla ammattitaidollaan ja lämpimällä, empaattisella tavalla lähestyä perheitä ja saada myös uussuomalaiset perheet osaksi ryhmää. Raija sai jokaisen innostumaan työskentelystä ja rauhoittumaan sen ääressä.”
Ohjaajat tekstiilitaiteilija Raija Rastas ja suomen kielen opettaja Ruut Rajantie.