Taiteilijat O
fi en sv

Vuodenaikataiteilija | Seasonal Artist | Årstidskonstnär
Talvi 2021

Laura Pehkonen

Laura Pehkonen on Helsingissä asuva keramiikka- ja kuvataiteilija (TaM), joka on valmistunut Aalto-yliopistosta vuonna 2014 Taideteollisen muotoilun koulutusohjelmasta. Pehkonen työskentelee tällä hetkellä keramiikan lisäksi myös puun ja sekatekniikkamaalausten parissa. Pehkosen työskentelyn keskiössä on abstraktien uniikkiteosten luominen taideteollisia käsityötekniikoita käyttäen ja yhdistellen.

Hänen työskentelynsä päämateriaali on keramiikka, mutta viime vuosina hän on ryhtynyt työskentelemään myös puun ja sekatekniikkamaalausten parissa. Viime vuodet ovat olleet aktiivisia: Pehkonen on osallistunut useisiin kansainvälisiin residensseihin, festivaaleihin sekä näyttelyihin sekä toteuttanut eri kokoisia keraamisia tilausteoksia niin yksityisille kuin julkisillekin tahoille. Pehkosen taideteokset ovat uniikkeja abstrakteja veistoksia ja maalauksia, jotka jättävät tulkinnan vapauden katsojalle.

“Teoksissani lähtökohtaisesti tutkin kontrasteja, mittasuhteita, teoksen rytmiä ja tasapainoa ja läsnäolon tuntua. Materiaaleista tai tekniikoista riippumatta olen työskennellessäni kokeilunhaluinen ja utelias. Sen sijaan, että toistaisin yhtä ja samaa, stimuloin itseäni työskentelemällä useilla eri materiaaleilla ja tekniikoilla ja tutkimalla niiden vuoropuhelua teoksissani.”

Keramiikkateosten luomisessa Pehkosta inspiroi eri kulttuurien ja aikakausien tekniikat, joita käyttämällä hän luo teoksiinsa ikään kuin keramiikan maailmanlaajuista ja ajallista karttaa. Taiteilija suunnittelee teoksensa usein katsottavaksi ja kosketeltavaksi. Keramiikan pintastruktuurit yhdessä väri- ja tekniikkavaihteluiden kanssa ovat tärkeä osa Pehkosen keramiikkateoksia.

Vuonna 2021 Pehkosen teoksia on esillä Rovaniemen Taidemuseo- ja kulttuurikeskus Korundin kansallisessa keramiikkataiteen näyttelyssä “Äärellä - On the Edge” sekä yksityisnäyttelyssä Helsinkiläisessä Rio11-galleriassa joulukuussa. Vuonna 2022 Pehkonen toteuttaa julkisen keramiikkateoksen Vaasan sairaalaan. Pehkosen teoksia on mm. Helsingin taidemuseon HAMin, Espoon modernin taiteen museo EMMAn, Valtion taideteostoimikunnan /Kansallisgallerian kokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa. Hänen teoksiaan on ollut viime vuosina esillä Suomen lisäksi Islannissa, Tanskassa ja Perussa.

Laura Pehkonen: Comfort zone, 2.-19.12.2021. Galleria Rio11, Rionkatu 11, Helsinki.

laurapehkonen.com

instagram: @LPehkonen

Laura Pehkonen is a Finnish visual artist living in Helsinki. She graduated as a ceramic artist from Aalto University in 2014. Pehkonen is currently working with ceramics, wood and mixed media paintings. Her works are unique abstract sculptures and paintings, that leave the viewer freedom to imagine and interpret.

“In my works, I am looking for contrasts, proportions, balance and the sense of presence. Regardless of materials or techniques, I am curious to do try-outs. Rather than repeating a single format, I provoke myself with several materials and techniques and study their dialogue in the works. But even I am introspective and playful, I am interested in pretty classic, timeless materials. I also have a need to leave a trace of process in my works, some kind of feeling of unfinished. Perfect imperfection.”

Pehkonen's works are included in private collections, The Finnish State Art Deposit Collection (Finnish National Gallery), Helsinki Art Museum HAM and Espoo Museum of Modern Art EMMA. In recent years, her works have been on display in Finland, Iceland, Denmark and Peru.

laurapehkonen.com

instagram: @lpehkonen