Taiteilijat O
fi en sv

Kuukauden taiteilija 08/2013 - 09/2013

EILA MINKKINEN hopeaseppä, kuvanveistäjä / silversmith, sculptor

www.dlc.fi/~eilaminkAsun ja työskentelen Vanhassa Raumassa, josta tuli maailmanperintökohde 1992. Ostimme mieheni kanssa 1800-luvulta olevan puutalon 1980. Muuttoon pois Helsingistä ajoi huonot työtilat.

Opiskelin ”Ateneumissa”, ensin iltakoulussa metallitaiteen osastolla ja samaan aikaan olin päivät oppilaana kultasepänverstaassa 1961 -64 ja Teollisen muotoilun osastolla 1965-69. Opiskelun jälkeen ei ollut tietoakaan työpaikasta! Oli perustettava oma työhuone 1969. Minulla oli jalometallien leimausoikeus ja se mahdollisti omatoimisen hopeaesineiden valmistuksen.

Hopeakorujen ohella olen aina tehnyt koruja myös muista materiaaleista, puu, paperi, kivet jne. sekä isompia metalliesineitä mm. nelilehtisiä, kukan muotoisia messinkivateja, joiden halkaisijat olivat 15cm- 70cm. Iso tavaratalo Helsingissä otti niitä myyntiin, mutta alkoi pian teettää niitten kopiota Intiassa. Huonot kopiot eivät menneet kaupaksi ja häipyivät pian markkinoilta.

Osuuskunta Artisaani perustaminen 1975 oli innostava tapaus ja yksilöllistä ilmaisua arvostavat kulttuuripiirit löysivät koruni. Vuodet 1972 -78 olin tuntiopettajana Taideteollisessa korkeakoulussa.

Olen aina seurannut sekä designin, että kuvataiteen ilmiöitä ja suurimmat ”kiksit” olen saanut kuvataiteen katselmuksissa Venetsiassa, Pariisissa, Lontoon Tate Modernissa jne.

Olen soveltanut hopeasepän opissa saamiani taitoja kupari- ja messinkireliefien sekä -veistosten tekoon. Ikivanhan repoussé työtavan soveltamisesta nykyaikaisiin taideteoksiin sekä niiden viimeistelyssä käytettyjen eri patinointitapojen uudenlaisesta käytöstä sain Valtion Taideteollisuuspalkinnon 1992. Repoussé työtavalla tehty kuparinen rintakoru on Pariisin Dekoratiivisen taiteen museon kokoelmissa.

Töitteni aiheina on usein jokin luonnonaihe. Ensin olivat eläinaiheiset korut ja myöhemmin reliefeissä olen yrittänyt kuvata abstraktilla tavalla mm. luonnonilmiötä kuten sadetta, jäätä, avaruutta, kasveja jne.

Töitäni on ollut yhteisnäyttelyissä noin 34 maassa ja kotimaassa noin sadassa. Yksityisnäyttelyitä olen pitänyt 35. Iloinen olen siitä, että olen saanut kannustusta apurahojen ja tuon Valtionpalkinnon muodossa. Myös ylimääräinen taiteilijaeläke minulle myönnettiin 2005. Surullinen olen siitä, että taidekäsityötä ei arvosteta eikä esim. taidekäsityögalleriaa, kuvataidegallerioiden tapaan ole vieläkään Helsingissä. Ammattitaiteilijan työn ymmärtäminen ja erottaminen harrastelijataiteesta on edelleen epäselvä maaseudulla.

Asuttuani Raumalla 22 vuotta minut ”huomattiin” virallisesti. Sain kaupungin kulttuurimitalin 2002. Nyt Rauman taidemuseo on kutsunut minut pitämään retrospektiivisen näyttelyn vuonna 2015, käytössäni on museon kaikki tilat. Nähdään silloin. Tervetuloa!


Ansioluettelo