Taiteilijat O
fi en sv

Kuukauden taiteilija 8-9/2012

LEENA MÄKI-PATOLA keramiikkataiteilija / ceramic artist

www.leenamaki-patola.fi


Ilma


Viimeaikaiset teokseni liittyvät veteen. Minua pohdituttaa veden määrä ja laatu sekä niihin liittyvät poliittiset, taloudelliset ja inhimilliset näkökulmat. Työni ovat ensisijaisesti keraamisia reliefejä ja veistoksia. Viime aikoina ne ovat olleet myös installaatioita, joissa käytän lisäksi muita materiaaleja. Töissäni kuivuus esiintyy väreinä sekä halkeilleina rakenteina. Vesi voi olla vettä, värejä tai lasitepintoja.

Kulkiessani Namibiassa marraskuussa 2011 kohtasin kuivuuden voimakkuuden Luurankorannikolla ja Namibian autiomaassa. Kivien ja hiekan eri sävyt olivat nautittavia samalla kun kuivuuden laajuus ja armottomuus kauhistutti. Lukemattomien jokien uomat olivat tyhjiä ja putouksien louhikot paljaita. Pystyin vain kuvittelemaan, kuinka sateen alkaessa vesi varoittamatta alkaa nousta, syöksyä ja vyöryä muuttaen kaiken.

Teemojen kypsyessä pohdiskelen toteuttamiseen tarvittavaa tekniikkaa. Olen pitkäjänteisesti kehitellyt metalliverkon ja saven yhdistämistä teoksissa, joissa tutkin haurautta, murtumista ja katoavuutta. Kun halusin ilmaista surua, opettelin ripustamaan uuniin kauttaaltaan lasitetut kookkaat levyt, jotta saan aikaan lasitevalumia molemmille puolille sekä pisaroita levyjen alareunaan. Joissakin teoksissa yhdistän eri lämpötiloissa poltettavia savia, jotka kuivuessaan ja poltossa irtoavat osittain toisistaan. Olen kinnostunut siitä, kuinka saan ristiriitaisia asioita suostutelluksi toimimaan kyllin hyvin yhdessä ja kuinka löydän kauneuden erilaisita virheistä.


Ajankohtaisia näyttelyitä / ongoing exhibitions

ARGILLA ITALIA

Faenza, Italia 30.8. - 2.9.2012

WATERS-VESIÄ-AMANZI

Vesi Galleria, CleanDesign Center, WDC 2012, Lahti

CERAMEGA 2012

Voipaalan taidekeskus, Sääksmäki 10.6. - 9.9.2012

LOVE, Ars Libera

Kuopion taidemuseo 1.6. - 2.9.2012

Kauppakatu 35, Kuopio

ti-pe 10-17, ke 10-19, la-su 11-17, ma suljettu

www.arslibera.com, www.taidemuseo.kuopio.fi

KUN SADETTA EI TULLUT

Kumbukumbu, Suomen Lähetysseuran museo 20.4.2012 - 17.3.2013

Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki

Avoinna ti, to-su 12 - 16, ke 12 - 18

NOWHERE FINLAND 2012

Jyväskylä, Savonlinna, Lahti, Madrid