Taiteilijat O
fi en sv

Kuukauden taiteilija 8-9/2012

OUTI TURPEINEN
visuaalisen alan taiteilija, muotoilija
visual artist, designer

www.koodia4.fi


Turpeisen taiteen keskeisiä teemoja ovat muistot, potretit, tarinat menneisyydestä ja yhteisöllisyys. Hän on kiinnostunut historian ja nykyisyyden vuorovaikutuksesta; siitä miten historian kautta voi paikantaa omaa identiteettiään. Lähtökohtina teoksille toimivat museoiden ja yhteisöjen kuva-arkistot, sukulaisten valokuva-albumit ja omat arjen valokuvat kotoa ja monilta matkoilta. Turpeinen kertoo taiteellaan subjektiivisia tarinoita menneisyydestä, jotka usein liittyvät tapaamme tarkkailla mennyttä sekä omaa tai toisten kulttuuria. Viime vuodet hän on kehitellyt seritekniikkaa, jossa laakalasille painetaan ja poltetaan kiinni manipuloituja kuvia. Turpeinen on kiinnostunut rosoisesta jäljestä, jossa näkyy ajan patina vastapainona teolliselle rakentamiselle. Viime aikoina Turpeinen on työskennellyt metallin, led-valon ja laakalasin yhdistämisen parissa. Jokainen lasilaatta on uniikki taideteos.



Grand Tour, taidevalaisinsarja, 2011. Kaikissa tekniikkana seripainettu uniikkilasi, alumiinikehys ja LED valo. Yhteistyössä Cariitti Oy:n kanssa.




Outi Turpeinen esittää: Sydänsairauksia ja muita karjalaisia tarinoita - serigrafiaa lasille Salaneuvoksetar Olga J.:n kokoelmista. Näyttely Galleria Johann S.:ssä Helsingissä 16.3.-3.4.2011.

Salaneuvoksetar Olga J. tutkii maailmaa. Hän tekee oman kokoelman kuvia, jonka avulla jäljittää maailmankuvaansa kuten varhaiset kuriositeettikabinettien ruhtinaat. Poikkeuksena on tietenkin se, että tämä keräilijä on nainen ja elää 2000-luvulla. Näyttely kertoo subjektiivisia tarinoita menneisyydestä, jotka liittyvät tapaamme tarkkailla mennyttä.

Suomi oli sodan jälkeen köyhä, Ruotsi rikas. Tarinat kertovat muutosta Ruotsiin 1950-luvulla sodan jälkeen, ja toisaalta suvussa toistuvista sydänsairauksista. Ruotsissa asuvat sukulaiset lähettivät ja toivat köyhään Suomeen pikkusisaruksilleen vaatteita, kankaita, mitä Suomesta ei saanut. Sama toteutuu tänä päivänä: Suomesta lähetetään rahaa ja tavaroita sukulaisille Aasiaan tai Afrikkaan. Myös isälleni lähetettiin villapaita Ruotsista 1950-luvulla.

Tarinat pohjautuvat tosikertomuksiin, mutta saavat fiktiivisen luonteen teoksissa kietoutuneena nykyisyyteen. Tarinoiden avulla käsitellään ajankohtaisia teemoja, kuten läpinäkyvyyttä, läpikulku tilaa ja oman identiteetin selvittämistä. Tarinoita on kerätty haastattelemalla taiteilijan jo iäkkäitä sukulaisia Ruotsissa ja Suomessa. Taiteilija valitsi heiltä myös kiehtovaa kuvamateriaalia, joita hän käsitteli ja siirsi lasille. Näyttelyyn kuului lasisten kuvien lisäksi myös uusi installaatio ja videoteos "TIMBER! Eight months after a heart operation".




Menneisyydestä muistoja, 2010. Installaatio, osa Ars Sippola -taidetapahtumaa.



Yhdessä läpi harmaan kiven. Julkinen yhteisötaideteos Kangasvarren koululla Luumäellä. Valmistunut 2010. Rahoitus Luumäen kunta ja Karjalaisen kulttuurin edistämiskeskus.

Vanhan koulun perustuksena olleet 100-vuotiaat kivet on saatu uuteen käyttöön tekemällä niistä uuden koulun ja päiväkodin yhteyteen yhteisöllisen taidemuurin. Taideteos itsessään on yli 30 tonnia painava graniittikivimuuri, jossa on valaistuja laseja. Teos sijoittuu samalle paikalle missä vanha koulu oli aikoinaan.

Lasien kuva-aiheet ovat syntyneet työpajoissa, joita Turpeinen on pitänyt koulun kaikille lapsille. Yhteisötaideteoksen työpajoissa lapset havainnoivat ympäristöään ja valikoivat sieltä kiintoisia yksityiskohtia, jotka nostettiin esille teoksessa. Teoksen keskeisenä teemana on ajatus maalla asumisesta: miksi asua maalla? Mikä täällä on hyvin? Turpeinen sommitteli, siirsi ja poltti kuvat seritekniikalla laseihin.

Historiallisten kivien merkitykset ovat päivittyneet uusien kuvien myötä. Lasit on kiinnitetty graniittilohkareiden väleihin metallikehikoihin, jolloin kivien läpi mennään taiteen avulla. Metaforisesti katsotaan arjen voimalla läpi harmaan kiven. Tärkeänä ajatuksena teoksessa on yhteisöllisyys, joka lujittuu yhdessä tekemisen myötä. Taidemuuri on valaistu, jolloin teos on maamerkki myös pimeinä talvi-iltoina ja antaa uusia merkityksiä elinympäristön tarkasteluun.

Ansioluettelo (PDF)


The central themes in Turpeinen´s artworks are memories, portraits and updated stories from the past. She is interested in the interplay between history and the contemporary, the way we can find our own identity in history. Often the starting points for her works are image archives of museums and communities, family photo albums or images of everyday life. With her art, Turpeinen is telling subjective stories from the past, which often relate to the way we observe our past or the cultural history around us. During recent years she has developed a serigraphy technique where an image is printed and fired onto flat glass. Turpeinen is interested in rough surfaces, where the patina of time is left visible as a contrast to the industrial way of building. Lately Turpeinen has worked in combining metal, LED light and sheet glass with images. In her works, every glass sheet is a unique piece of art.

Curriculum Vitae (PDF)