Taiteilijat O
fi en sv

Kuukauden taiteilija 4 - 5/2011

INNI PÄRNÄNEN korumuotoilija ja -taiteilija

www.inni.fi
Rintakoru


Inni Pärnänen on Helsingissä asuva ja työskentelevä korumuotoilija ja ­taiteilija. Hän on valmistunut kultasepäksi Lahden Muotoiluinstituutista 1995 ja Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1998. Hän on tuottanut omaa mallistoaan 90 ­luvun lopusta lähtien ja osallistuu aktiivisesti niin kotimaiseen, kuin kansainväliseenkin näyttelytoimintaan.

Töissään hän on tutkinut rakenteita ja materiaaleja. Koruissa häntä kiehtoo mahdollisuuksien moninaisuus. Materiaalivalinnat ovat usein sattumanvaraisia, mutta niillä on oleellinen merkitys muodon ja sisällön luomisessa. Kolmiulotteisuus ja rakenteellisuus ovat hänen töissään pääosassa.

"Olen tutkinut nivoutuvuutta, pinottavuutta, kennomaisien ja vastakaartuvien rakenteiden kestävyyttä, joustavuutta ja variointimahdollisuuksia. Rakenteiden sisätilat ovat usein merkittävässä osassa työskentelyssäni."

Uusimmissa koruissaan hän on käyttänyt perinteisten jalojen materiaalien lisäksi kierrätysmateriaaleja. Käytetty tekniikka on kaikissa sama, mutta olennaista on miten se palvelee muotoa ja rakennetta ja mitä tapahtuu kun materiaali muuttuu. Materiaalin käyttö kuljettaa työtä ja toteutuksen kannalta tärkeä väline on käsityö.

Inni Pärnänen tunnetaan ensisijaisesti korusuunnittelijana ja ­taiteilija, mutta viime vuosina hän on ollut esillä myös laaja-alaisemmin. Vuonna 2008 hänen yhteistyössä Hahmo Designin kanssa suunnittelemansa korujen pakkaukset saivat kansainvälisesti arvostetun Red Dot -muotoilupalkinnon. 2009 hänen suunnitelmansa Aalto-yliopiston rehtorin kaavuksi valittiin toteutettavaksi Taideteollisen korkeakoulun järjestämästä kutsukilpailusta. Sittemmin hän on suunnitellut Aalto-yliopistolle rintamerkit pakkauksineen ja Kauppakorkeakoulun juhlamenojen ohjaussauvan, joka julkistettiin alkuvuodesta 2011 Kauppakorkean 100 -vuotisjuhlissa.

Inni Pärnäsen koruja on 6.4.–8.5. 2011 esillä myös Design Forum Finlandissa näyttelyssä ²Precious². Näyttely juhlistaa Ornamon 100 ­vuotis juhlavuotta.

Ansioluettelo (PDF)