Taiteilijat O
fi en sv

Suomalais-ruotsalaisen yhteisnäyttelyn tekemisestä korona-aikana

Taiteilijat O | 26.01.2022

• • •

Oli suuri kunnia ja ystävyyden osoitus saada Sonjalta (Löfgren-Birch) hyväksyntä päästä mukaan Taiteilijat O:n ja Fiber Art Swedenin yhteisnäyttelyyn Hanasaaressa. Halusimme molemmat jatkaa vahvaa omaa oeuvreamme, mutta yhteistyössä.

Oli mielenkiintoista, miten 15 taiteilijaa sai työryhmän avustuksella näyttelyn kasaan, vaikka korona rajoitti matkustusta ja tapaamisia. Vaikka pidimme vain muutaman yhteisen etäyhteystapaamisen, saimme aikaan vahvan, monimuotoisen näyttelyn, sellaisen, joka on merkittävä materiaalipohjaiselle taiteelle.

Tiedän kokemuksesta, että työryhmätoiminta on antoisaa, mutta myös rankkaa. Taiteilijana työryhmän mahdollistamaan näyttelyyn haluaa antaa vain parastaan. Muistelin useita tekemiäni ja hylkäämiäni versioita, kun kierrätin puoli säkillistä mustaa savea, josta olin luonnostellut ja hahmotellut seinällä olevaa teossarjaa.

Sonjan ja minun whatsapp -viestiemme nimikkeenä oli Correspondence ja Sonjalla oli muistikuva radio-ohjelmasta, joka perustui kirjeenvaihtoon. Uskon, että kirjeenvaihtoa tapahtui myös muilla taiteilijoilla: toisen taiteilijan teoksien tulkintaa, yhteisten tekstien lukemista, keskustelua ja tutustumista uuteen taiteilijapariin.

Oli suuri helpotus kertoa Sonjalle teoskokonaisuuden tekemisen vaikeudesta, ja paljastaa, että liikun kaikkialle miesääni Georgen kanssa. Tuntui tärkeältä laittaa se myös katalogiin, jotta minut tuntevat taiteilijat saivat selityksen vaikeille ajoilleni. Aion jatkaa teemaa taiteessani ja tavoitteenani on edelleen murtaa mielisairauksien stigmaa.

Näyttelyssä olivat mukana Hugger-Mugger-työryhmä: Maria Hägglund, Catarina W. Källström ja Elinor Ström (SE), Piia Lieste (FI), Sonja Löfgren-Birch (SE, FI), Veera Tamminen (FI), työryhmä: Lotte Nilsson-Välimaa & Inger Bergström (SE), Paavo Halonen (FI), Gunnel Pettersson (SE), Elina Laitinen (FI), Maria Sandstig (SE), Virpi Vesanen-Laukkanen (FI), Ellen Skafvenstedt (SE) sekä Riikka Peltola (FI).

Näyttelyn yhteydessä pidettiin työpajoja sekä taiteilijaluento, jossa mukana olivat Piia Lieste, Elina Laitinen sekä minä. Olin valmistanut taiteilijaluentoa varten pienen tekstin, joka kertoi omista keraamisista teoksistani näyttelyssä, keraamisesta materiaalipohjaisesta taiteesta sekä ongelmista, joihin jokainen keraamista tietoa keräävä törmää. Alkuperäisessä muodossaan englanniksi esitetty teksti on nyt käännetty alla suomeksi.

 

Veera Tamminen

Tekstin kirjoittaja on keramiikkataiteilija ja astiamuotoilija, sekä Taiteilijat O ry:n jäsen.

 

Taiteilijat O:n ja Fiber Art Swedenin (FAS) yhteisnäyttely Länk – Link — Linkki on esillä Hanasaaren galleriassa 30.1.2022 asti.

 

Lue tästä myös Veera Tammisen kirjoitus Siitä miten keramiikan tieto rakentuu

 

Veera Tamminen: Good Mojo (2021)

Blogikirjoitusten kirvoittamia ajatuksia voi jakaa ja keskustelua jatkaa Taiteilijat O:n Facebook-sivuilla.