Taiteilijat O
fi en sv

Olo-Mærkbart -näyttelyn avajaiset Tanskassa kesäkuussa 2017

Taiteilijat O | 20.08.2017

• • •

11. heinäkuuta 2017

Terveiset Kööpenhaminasta ja Olo-Mærkbart -näyttelyn avajaisista!

Matkasimme juhannusviikolla kahdeksan suomalaistaiteilijan sekä Taiteilijat O ry:n puheenjohtajan Miia Kallion voimin Olo-Mærkbart -näyttelyn avajaisiin Tanskaan. Saavuimme Kööpenhaminaan muutamaa päivää aikaisemmin, sillä tanskalaiset taiteilijakollegamme olivat järjestäneet meille monipuolista ohjelmaa: aamukahvit Taiteilijat O:n sisarjärjestö Danske Kunsthåndværkere & Designere:n tiloissa, tutustumisia näyttelyssä mukana olevien taiteilijoiden työhuoneisiin ja mielenkiintoisiin näyttelyihin Copenhagen Contemporary:ssa sekä entisessä maanalaisessa vesisäiliössä Cisternerne:ssa. Yksi tutustumiskohde oli Bagsværd Kirke, jonka arkkitehti Jørn Utzon tunnetaan erityisesti Sidneyn oopperatalon suunnittelijana.

 

C5DK_BLOG_uID-21_Pic_WP_20170620_10_41_55_Pro netti.jpg

Aamupalalla Danske Kunsthåndværkere & Designeren tiloissa, Bredgade 66.

 

Pääsimme myös tutustumiskierrokselle Danish Art Workshops:iin. DAW on Tanskan kulttuuriministeriön alainen instituutio, joka tarjoaa väliaikaisia (2 vkoa - 6 kk) työskentelytiloja taiteilijoille, suunnittelijoille, käsityöläisille ja konservaattoreille. Kööpenhaminan ydinkeskustan tuntumassa, Christianhavn:ssa sijaitsevassa entisessä satamarakennuksessa on useassa kerroksessa erikokoisia avaria studioita, hyvin varusteltuja työpajoja (mm. puu, metalli, keramiikka, tekstiili, valokuvaus) ja avustavaa henkilökuntaa. Tiloja voi käyttää isompien hankkeiden toteutukseen, joihin taiteilijoiden omat työtilat tai laitteet eivät ole riittäviä.

Työtilojen haku on neljä kertaa vuodessa ja ulkomaalaisella taiteilijalla tulisi olla hyvin laaditun työsuunnitelman lisäksi vahvistettu kytkös Tanskaan, joka voi olla esimerkiksi näyttely tai muu hanke Tanskassa. Työtilojen käyttö ja mahdollinen majoitus on taiteilijalle maksutonta, mutta taiteilija vastaa käyttämiensä materiaalien hankinnasta ja kustannuksista. DAW on toiminut menestyksekkäästi Tanskassa jo 30 vuotta, saisimmeko Suomeenkin jonain päivänä vastaavanlaiset työskentelytilat?

 

C5DK_BLOG_uID-21_Pic_WP_20170621_10_07_25_Pro netti.jpg

DAW:n johtaja Frederik Hardvendel ottaa vastaan vierailijat esittelykierrosta varten. Taustalla DAW:n tilat.

 

Antoisien vierailukäyntien päätteeksi matkasimme Olo-Mærkbart -näyttelyn avajaisiin Hellerupiin, joka sijaitsee n. 10 minuutin junamatkan päässä Kööpenhaminan keskustasta pohjoiseen. Kävelymatka Hellerupin juna-asemalta museoon on pienimuotoinen kulttuurimatka jo itsessään, sillä museon läheisyydessä sijaitsee kookkaita 1900-luvun molemmin puolin rakennettuja yksityiskoteja aidattuine pihoineen. Myös Øregaardin museo sijaitsee rakennuksessa, joka valmistui kesäasunnoksi 1800-luvun alussa varakkaalle tanskalaiselle plantaasinomistajalle ja kauppiaalle. Rakennus siirtyi museon käyttöön 1920-luvulla ja tässä yksityisin varoin tuetussa taidemuseossa järjestetään niin museon kokoelmiin liittyviä historiallisia kuin nykytaiteen näyttelyitä.

 

C5DK_BLOG_uID-21_Pic_IMG_9726 netti.jpg

Øregaardin museo

 

C5DK_BLOG_uID-21_Pic_WP_20170621_17_17_36_Pro netti.jpg

Avajaistunnelmia

 

Olo-Mærkbart näyttely Øregaardin museossa oli suomalaisten osalta karsitumpi versio Kouvolan Taidemuseo Poikilossa syksyllä 2016 esillä olleesta näyttelystä, sillä näyttelytila Tanskassa oli kooltaan pienempi. Valinnan Poikilon teoksista teki Øregaardin museon johtaja Sidsel Maria Søndergaard, kuraattori Jesper Sexauer Bloch Kloster sekä Helle Severinsen. Lähes kaikki suomalaiset taiteilijat olivat edelleen mukana, mutta teoksia oli määrällisesti vähemmän. Jos Poikilon näyttelyssä selvästi enemmistönä olleet suomalaistaiteilijoiden teokset erottautuivat tanskalaisiin verrattuna tarinallisempina tai esittävämpinä, niin Øregaardin museossa kokonaisuus oli tasapainoisempi. Kansallisten eroavaisuuksien sijaan näyttelyssä korostui se, kuinka moninaisia lähtökohtia taideteollisuuden perinteistä kumpuavissa teoksissa voi ollakaan.

 

C5DK_BLOG_uID-21_Pic_IMG_5363 netti.jpg

Osa Virpi Vesanen-Laukkasen installaatiosta Muodonmuutoksia.

 

Avajaisten päätyttyä siirryimme vielä piknikille museon edustan puistoon, jossa tanskalaiset taiteilijat kestitsivät meitä valmistamillaan herkuilla. Kun Olo-Maerkbart näyttely avautui Poikilossa lähes vuosi sitten, useita tanskalaisia taiteilijoita saapui Suomeen avajaisiin sekä tutustuakseen Helsinkiin. Tuolloin Taiteilijat O:n hallituslaiset ja näyttelytyöryhmäläiset olivat ideoineet ohjelmaa tanskalaisille kollegoilleen. Nyt pääsimme puolestaan nauttimaan vastaavanlaisesta kohtelusta Tanskassa. Tällaisista hyvän tahdon eleistä jäi matkasta erityisen mukavia muistoja.

 

Matkaterveisin

Tytti Korin

 

Kuvat: Otto Santala

 

C5DK_BLOG_uID-21_Pic_WP_20170621_19_36_43_Pro netti.jpg

Øregaardin museon johtaja Sidsel Maria Søndergaard kertoo museon historiasta.

Blogikirjoitusten kirvoittamia ajatuksia voi jakaa ja keskustelua jatkaa Taiteilijat O:n Facebook-sivuilla.