Taiteilijat O
fi en sv

Konstnärerna O:s höstmöte på Amos Rex

Taiteilijat O | 06.11.2019

• • •

Text: Anna Hackman

 

Hej alla , idag den 6.11 firar vi svenska dagen. Så dagen till ära kommer denna  blogpostning att vara på svenska.

För några veckor sedan hade Konstnärerna O sitt årliga höstmöte på studio Amos Rex, i centrala Helsingfors.

Vi gläder oss åt att deltagarantalet har vuxit iom. att vi har ordnat vår- och höstträffarna i samband med en aktuell utställning. Sammanlagt 13 deltagare var närvarande denna gång.

Efter att ha gått igenom nästa års verksamhetsplan och budget, samt godkännandet av två nya styrelesmedlemmar, Anna-Kaisa Haan-Aho och Elina Laitinen samt utnämnandet av Reetta Hiltunen till ny styrelseordförande efter avgående Tero Annanolli fortsatte mötet med en guidad rundtur i Birger Carlstedts fascinerande värld

 

Birger Carlstedt levde mellan åren 1907-1975, och eftersom han och hans hustru, den danska konsertpianisten France Ellegaard var barnlösa testamenterade de hela sin kvarlåtenskap till föreningen Konstsamfundet som upprätthöll Amos Andersson museet och idag dess efterföljare Amos Rex.

I samlingen fanns bl.a. ett par hundra målningar och ett tusental skisser.  Denna utställning är den första där museet använder sej av husets egna samlingar.

Utställnings arkitekten Taina Väisänen har byggt upp en hel ”Carlstedt värld” där tom. det legendariska cafee´t  Le Chat Dore´, som helt och hållet planerades av Carlstedt på 20-talet, har byggts upp, där tom. förbudslagens små undantag gäller, om man förstår att be om det  ; )

Det avantgardistiska cafee´t  Le Chat Dore låg på Unionsgatan 24 och visade prov på Carlstedt begåvning även som formgivare och inredare.

Utställningen pågår till 12 januari 2020 så ännu hinner man se  den, och ni vet väl att Ornamos medlemmar har fritt inträde till Amos Rex?

 

 

Blogikirjoitusten kirvoittamia ajatuksia voi jakaa ja keskustelua jatkaa Taiteilijat O:n Facebook-sivuilla.