Taiteilijat O
fi en sv

Kökar aina mielessä

Taiteilijat O | 03.07.2019

• • •

teksti Heidi Aulikki Puumalainen

Silloin tällöin kiireen keskellä palautan mieleeni Kökarin rantakalliot, tuulen ja meren tuoksun. Pakenen arjen kiireessä ajatuksissani lempipaikkaani Kökarin saarelle. Tämä metodi saa minut keskittymään olennaiseen. Kykenen paremmin ajattelemaan.

Kökar sijaitsee 2,5 tunnin laivamatkan päässä Korppoosta Galtbyn satamasta. Sama 2,5 tuntia on saarelta matkaa myös Ahvenanmaan pääsaarelle Långnäsin satamaan. Asukkaita saarella on noin 235 henkeä.

Ensimmäistä kertaa saavuin Kökarin saarelle kesäisellä pyöräretkellä vuonna 2001. Muistan istuneeni rantakalliolla sataman lähellä ja ajattelin että tänne tahdon uudestaan. Ja jos vain mahdollista täällä haluaisin työskennellä. Sataman kallioista on ajan myötä kulunut pois pehmeät kivilajit. Jäljelle on jäänyt monimuotoiset mustat uovat jotka kiemurtelevat punaisessa graniitissa.

Palasin Kökariin lomailemaan useaan otteeseen seuraavien vuosien kuluessa. Vuonna 2016 vihdoin toteutin pitkäaikaisen haaveeni. The Åland Archipelago Guest Artist Residence kutsui minut touko-kesäkuussa kuukaudeksi työskentelemään. Tänä kesänä palaan residenssiin jo kolmannelle työskentelyjaksolle. Olen siellä koko elokuun. Odotuksissa on jatkaa paikallisen saven materiaalitutkimusta, dreijata, kirjoittaa ja suunnitella uusia teoksia tuleviin näyttelyihin sekä ennenkaikkea ajatella rantakalliolla. Suosikki rantakallioni löydät länsi-kökarin vaellusreitiltä Kalenista.

The Åland Archipelago Guest Artist Residence pitää avoimen haun joka tammikuu. Taiteilijat valitaan työsuunnitelman perusteella. Samaan aikaan residenssissä on yleensä kaksi taiteilijaa. Residenssissä oleskelu kustantaa 10 € per yö per henkilö. Toki tilaa on myös työryhmille ja perheen jäsenille. Käytössä on oma huoneisto ja ateljee residenssitalossa. Yhteiskäytössä on sauna. Keramiikkaa on mahdollista tehdä kotiseutumuseon (Hembygdsmuseum) pihalla olevassa keramiikkapajassa.

Blogikirjoitusten kirvoittamia ajatuksia voi jakaa ja keskustelua jatkaa Taiteilijat O:n Facebook-sivuilla.